March 27, 2024
Välmående

Kan man ta bort acneärr?

  • december 7, 2022
  • 3 min read
Kan man ta bort acneärr?

Precis som andra ärr är acne inte farliga på något sätt, men kan vara riktigt jobbiga att leva med. Speciellt om man har acneärr i ansiktet kan det påverka livskvaliteten avsevärt. Men det går faktiskt att bli av med acneärr, och med hjälp av relativt enkla behandlingar kan i princip alla drabbade faktiskt bli av med sina ärr.

Kostnader för att ta bort acneärr

Du behöver vanligtvis bekosta din behandling för att avlägsna acneärr på egen hand. Men det många inte vet om är att det ibland går att få ersättning för den här typen av behandling från försäkringsbolaget.

Olika typer av acneärr

Det finns olika typer av acneärr. Först och främst finns det en ärrbildningen som är övergående. Den typen av ärr känns igen som en rodnad på huden, och kan vara både röd och brun. Det är en pigmentförändring som har skett efter att en finne blivit inflammerad och ett sår har bildats. En sådan hudförändring försvinner oftast av sig själv, även om det kan ta lite tid.

Men när man pratar om acneärr menar man vanligtvis den typen av ärr som inte går över på egen hand. Acneärr delas in i två olika typer, atrofiska och hypertrofiska. Den förstnämnda känns igen som små gropar i huden, medan den andra snarare orsakar ärr som buktar utåt i huden. Båda typerna av ärr går att ta bort med olika behandlingar.

Behandlingar för att ta bort acneärr

Beroende på vilken typ av ärr det är du har, men också hur grova acneärr du har kan du behöva genomgå olika behandlingar. Du bör alltid vända dig till en hudläkare eller hudterapeut för att få hjälp med rätt typ av behandling.

IPL laserbehandling

En mycket vanlig behandling för att minska ärrbildning är IPL laserbehandling. Det är en relativt ny behandlingsmetod men som ger goda resultat. Lasern reparerar skadade hudceller genom att använda sig av ljusenergi. Båda typerna av acneärr går att behandla med den här metoden. Men de flesta behöver dock flera behandlingsomgångar.

Peeling

En annan vanlig behandling är peeling, och det finns olika sorters peeling. Det finns både mekanisk och kemisk peeling, men båda fungerar genom att ta bort det yttersta lagret av huden som ofta har döda hudceller. På så sätt påskyndas cellförnyelsen i huden och läker därmed också snabbare. Peeling kan utföras både hemma och på salong, men grövre peeling bör alltid utföras av utbildad personal.

About Author

Ronja Lundström